Vihreä Kuula 03: Operaatio Kuokkavieras


<-- Vihreä kuula 2 - VihreaKuula04 -->

Tiistai 5.6.2018

Ulkona +4° ja tihkusadetta. Antero käy läpi saamiaan aseita, vaimentimia, aliääniluoteja ja mukana tulevia ohjeita ("varaudu syöttöhäiriöihin"). Kun aseet ovat valmiita, siivotaan huolellisesti. Holopainen on välillä äännellyt pitkin yötä, ja tämä vähän huolestuttaa. Antero lähettää muutaman tunnin välein ttekstiviestiraportin, joita lähinnä vain Titta lukee. Damianos kutsutaan paikalle, on vähän kiireinen, mutta lupaa saapua yhdeksäksi.

Aamiaispalaverilla pohditaan seuraavia siirtoja. Kartano nähdään parhaana paikkana, jota käydä vilkaisemassa. Essi sanoo, että hänen on peitetarinan vuoksi käytävä Talvivaarassa juttelemassa. Mari käy tekemässä muka-rikostutkimusta rouva Jaakkolan kuolemasta. Silminnäkijöitä on jo haastateltu, kukaan heistä ei ole huomannut mitään merkittävää. Kuolinsyyksi on merkitty tukehtuminen palokaasuihin, eikä raskaudesta ole pöytäkirjassa mainintaa.

Damianos saapuu vapauttamaan Anteron. Samalla hän vilkaisee Holopaisen tilaa. Metallien määrä tässä on romahtanut, hoito näyttäisi ehkä toimivan. Damianos toivoo vapautusta klo 16 mennessä, Antero lupaa tämän. Tunnussanaksi valitaan "kuutamokeikka". Ryhmä koukkaa hakemassa Anteron.

Tihkusateen läpi ryhmä ajaa Granlundin kartanolle. Kestää hetken löytää oikeaa paikkaa Kajaanin pohjoispuolelta, mutta lopulta löytyy puomin sulkema metsittynyt yksityistie, jossa kuitenkin on vähän viimeaikaisen käytön jälkiä. Auto jätetään lähelle. Omistajaa koetetaan selvittää, mutta Soneran yhteys ei pelaa täällä erämaassa. Mari yrittää hakea vartiontifirmaa verkosta, mutta IntenSecuren sivuille pääsetessä akku yllättäen loppuu.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Portti.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Turva_Kamera.gif)
Ryhmä etenee. Antero tiedustelee metsän puolelta edellä kameroiden varalta, ja kupolikamera löytyykin. Anteron ja Timon johdolla kamera kierretään. Metsä on tiheää, ja sen läpi tunkeudutaan kohti kartanon maita. Vesakoituneiden peltojen ja villiintyneen skutan läpi näkyy kasvihuoneen raatoa.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Puutarhat_2.gif)

Talvivaaralla Essi soittaa tulevansa. Portilla hänet ottaa vastaan Martti. Essi antaa kuvauksen raskasmetallimyrkytyksestä ja antaa ymmärtää, että Talvivaara on mahdollinen lähde. Aletaan käydä läpi mappeja ja paikkoja. Lyhyeksi kaavailtu tarkistuskeikka venyy, ja Essi tiedottaa tästä.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Talvivaara_portti.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Terrafame.gif)

Metsässä muu ryhmä pääsee kartanon maille. Kaikki vaatteet ovat kastuneet tässä vaiheessa. Kartanon raato seisoo pystyssä, sen seinissä on jonkin verran tägejäkin. Kiikaroiva Timo huomaa toisen kameran talon jäänteissä. Sitä välttääkseen ryhmä koukkaa kasvihuoneiden välistä. Kasvihuoneet ovat villiintyneitä, ja kasvustoa puskee rakenteiden läpi. Palojälkiä näkyy kahdessa paikassa sen ympärillä, muttei niinkään kasvihuoneen keskellä.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Torni.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/paarakennus.gif)
Kasvukausi näyttää olevan leveysasteisiin ja vuodenaikaan nähden yllättävän pitkällä. Kasvihuoneiden välissä käveltäessä Titan jalan alla rusahtaa jokin. Tarkempi vilkaisu paljastaa, että maassa on peltohiiren jäänteet, joiden läpi kasvaa punainen kukka ... ja samanlaisia kasvustoja alustoineen on paljon. Titta sanoo muille, että punaiset kukat kasvavat suoraan raadoista. Näin todella on: raatoja on, suurin näyttää olevan peuran.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/kenka_2.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/rotta.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Kukka_2.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Lisaa_Kukkia_2.gif)
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/ruusut.gif)
Titta kerää näytteitä. Pienet eläimet ovat vähän lahoja, ja hajoavat suunnilleen kun niihin kosketaan; lopulta kuitenkin hän saa näytteen. Antero tajuaa, että huvimajan koristeet muistuttavat hänen tuntemiaan assyyrialaisia symboleita.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/kasvihuone.gif)

Timo huomaa, että kasvihuoneiden vieressä on kasvillisuuden lomassa tie, tai jokin muu ura. Anteron mielestä kyseessä ei ole tie: siitä puuttuvat kasvit täysin. Pohditaan, onko kyseessä ehkä torjuntamenetelmä ja ympäröikö se kenties koko kasvihuoneen, mutta tuskin: ainakaan sitä ei ylitetty.

Auton ääni kuuluu. Ryhmä piiloutuu lepikkoon. Maastoautolta kuulostava auto jää metsätielle, ja sen luota kuuluu radiopuhelimen tangentin ääni. Hetkeä myöhemmin kuuluu helikopterilennokin käynnistymisääni.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/drone_kopteri.gif)
Talvivaarassa Essi on käynyt läpi mappeja, ja löytää jotain mielekiintoista: aiemmin täällä näkemättömänsä projekin, jossa käsitellään juurikin aiemmin havaittuja raskasmetalleja. Kyseessä on yritysyhteistyö: kaivoksen omistaja on antanut vanhan avolouhoksen vuokralle kansainväliselle yhtiölle nimeltä Benthic, joka kehittelee raskasmetalleja syöviä mikrobeja. Essi nakkaa valokuvan raportista Titalle saatteella "tähän pitänee palata". Martille Essi sanoo, että haluaisi aloittaa kenttäkierroksen tästä projektista.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Talvivaara.gif)
Kasvihuoneilla ryhmä kuulee taivaalla lentelevän dronen. Anteron esimerkkiä seuraten kaikki pitävät katseensa alasluotuna ja koettavat olla näkymättömissä. Drone tekee etsintäkuviota, ja lähestyy ryhmää. Titan vaatteet ovat suunnilleen neonvärisiä. Timo yrittää huomauttaa tästä, mutta liian myöhään: drone havaitsee ryhmän. Antero rynnäkkökivääreineen livahtaa metsään, muut päättävät kohdata tulijat. Joku ottaa autosta koiran, ja kahden hengen kuullaan lähestyvän. Pian näkyviin tulee kaksi aseistettua vartijaa ja saksanpaimenkoira. Vartijat ottavat kontaktia ammattitaitoisesti. Toinen kavereista sanoo radioon "ok, we found them", ja toinen haluaa ryhmän poistuvan yksityisalueelta. Ryhmä selittelee olevansa vaan eksyksissä, ja tämä näyttää menevän läpi.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/drone_2.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/vartija_tulostus.gif)

Vartijat ovat saattamassa ryhmää pois. Marin arvion mukaan vartijat ovat aivan rutiinikeikalla, eivätkä suhtaudu paikkaan tai tilanteeseen mitenkään erityisesti. Sitten englanninkielinen kysyy, "where's the fourth guy?", viitaten metsään kadonneeseen Anteroon. Timo bluffaa onnistuneesti tarinalla hämmästyksestä ja neljännen ryhmän jäsenen koirapelosta.

Antero pakenee metsän halki ja katoaa. Titta lähettää valokuvan kukasta Damianokselle, ja tämä soittaa takaisin. Tilanneraportti annetaan. Timo tarkistaa IntenSecuren, ja havaitsee sen olevan 2016 perustettu Breckenridge-konsernin jäsen. Breckenridge taas on maineikas ja suuri kansainvälinen turva-alan yritys. Mari vilkaisee KRP:n tiedostosta IntenSecuren amerikkalaisen konsulti Trevor Brosnikin (sp?) tiedot. Breckenridgen työntekijä, tiedetään toimivan Euroopassa, ei rikosrekisteriä. IntenSecuren toimitusjohtaja Teemu Lehtisestä löytyy myös tietoja: sotilasammattihenkilö, ura Suomen puolustusvoimissa. Granlundin tilan omistaa nykyään kansainvälinen bioteknologian yritys nimeltä Benthic. Yrityksen pääbiologi on tuttu: hän on poliisikameran videossa Jaakkolan päälle oksentanut mies.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/IntenSecure_boss.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/IntenSecure_Second.gif)

Timo ja Essi soittavat ja vaihtavat tietoja; Essi irrottautuu Talvivaarasta kuullessaan Benthicin nimen täältäkin. Timo hakee Anteron Ford Fiestalla; Antero hyppää metsästä kyytiin. Timo poimii snägäriltä grilliruokaa syötäväksi.

Karkkilaatikolla Holopaisen tila on aktiivisempi, ehkä kohentunut - mutta on epäselvää, mihin kaikki raskasmetalli on mennyt. Essikin saapuu. Keskustellaan toimintasuunnista. Essi sanoo kasvuston muistuttavan sieniä toiminnaltaan (sienet kasvavat suoraan raadoista) ja tahtoisi näytteen urasta, joka kasvihuoneilla tuntui pitävän kasvustot sisällään. Tämä on epäkäytännöllistä tässä vaiheessa.

Mahdolliset kohteet olisivat Benthicin louhos, toimisto, ja pääbiologin koti. Essi haluaa edetä tavala, joka ei lopulta jätä jälkiä jotka osoittavat ryhmään: murtautuminen olisi parempi tapa kuin viranomaiskontaktien käyttäminen.

Ryhmä ilman Anteroa käy vilkaisemassa Benthicin pääbiologin asuntoa, ja pohtii, pitäisikö sisään murtautua. Kello on neljä, juuri nyt olisi ainoa hetki tehdä se; Essi on murtautumisen kannalla, Titta oikein ei, Mari ja Timo vastustavat kovin. Pohditaan teletunnistetietojen vilkaisua, sitten Mari päätyy soittamaan Penan vahtimestaripalveluihin ja ylipuhumaan Paavo-vaksin avaamaan hänelle oven. Paavo koettaa tulla sisään mukaan, mutta Mari kieltää.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Nuottatie.gif)
Sisällä tuntuu lievä homeen tuoksu. Asunto on karu ja lähes huonekaluton; seinillä on pari sukelluskuvaa. Keittiössä haju on pahin. Sen pöydällä on rikkinäinen läppäri, pädi ja puhelin. Lisäksi siellä on paljon papereita, joissa on tasaisesti degeneroituvaa jälkeä - karttojen päälle piirrettyjä harakanvarpaita. Mari poimii mukaan paperit, puhelimen ja pädin.

Makuuhuoneessa on sotkua, huonekaluja on tuhottu, haju on ummehtunut. Se tuntuu tulevan kylpyhuoneesta. Ajatus sisäänmenosta karmii. Timo soittaa Marille ja säikäyttää tämän. Mari ei aio mennä sisään, mutta hän poistaa takaoven lukituksen. Sitten hän palaa autolle ja lähettää kovin uteliaan ja asukkaaseen epäluuloisesti suhtautuvan Paavon pois. Titta, Essi ja Timo käyvät sisällä. Kylpyhuone on homeen peitossa, mutta Brent MacCaslania ei näy missään. Suihkuverhon takaisesta seinästä otetaan kuva.

<-- Vihreä kuula 2 - VihreaKuula04 -->


CategoryPelit
There are no comments on this page.
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki