Vihreä Kuula 02: Operaatio Kuokkavieras


<-- VihreaKuula01 - VihreaKuula03 -->

Maanantai, 4.6. 2018; Kajaanin Scandic-hotelli

Pilvistä, tihkusateita. +12C

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/hotelli.png)

Mari kyselee Essiltä Jaakkolan talon tapahtumien yksityiskohtia, koska omassa muistissa on aukkoja. Samalla mietitään, pitääkö Jaakkolan taloon käydä jälkikäteen istuttamassa ase, jotta luodit täsmäisivät itsemurhaan. Marilla on onneksi tässä hommassa tarpeellinen rikospaikkatutkijan koulutus ja valtuudet. Pyrkimyksenä on eristää alue heti, kun palo on laantunut ja estää paikallispoliisia tutkimasta palopaikkaa.

Antero ajaa Land Roverin parkkihallista ulos, jotta Holopainen voidaan jätesäkkikääreessään siirtää siihen ja toivoo, ettei hallin sisäänkäynnin valvontakameraan tallennu mitään ongelmallista. Automatkan aikana Damianos soittaa Tittalle, puhelimessa on naisen ääni, Kähkönen on pyytänyt ottamaan yhteyttä. Sovitaan, että nähdään bunkkerilla 30 minuutin päästä ja lääkäri ottaa suojavarustukset mukaan.

Hotellilla Mari tekee nettihakua Essistä, koska kiinnostaa, kuka on niin kylmähermoinen, että ampuu saman tien; ei löydy mitään kovin ihmeellistä. Haataja soittaa Marille; kuulemma ilmennyt jotain uutta ja parasta tulla asemalle. Virka-auto lähetetään hakemaan. "Mitä on tapahtunut?" Mari kysyy puhelimessa tavoitellen huolestunutta äänensävyä. "…parempi varmaan jutella paikan päällä". Auto tulee hakemaan Marin asemalle, Essi jää hotellille keräilemään itseään.

Antero ajaa maasturia ronskisti ja Titta tuppaa hermostuneesti väliin neuvoja (mutta ei vauhtiin liittyen). Auto jätetään vähän hankalaan asentoon ja odotellaan Damianosta. Paikalle saapuu Mercedes Unimog-mallinen armeijan maastokuvioinen ambulanssi.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/PV_lanssi.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Damianos.gif)

Kyydistä nousee pienikokoinen nainen, natsoista päätellen kapteeni, joka alkaa järjestää asioita ja antaa tottuneesti käskyjä. Näyttää järkyttyvän hieman nähdessään, että sairastunut on Holopainen.

Haataja kertoo Marille Jaakkoloiden talon palosta, Mari esittää hämmästynyttä. Mahdollisuus, että palolla olisi luonnollinen alkusyy, on lähes suljettu jo pois. Näyttäisi, että Helsingin delegaatiot eivät ole epäiltyjen listalla. Mari ilmoittaa kuitenkin heti, että hän ja Essi kävivät aamulla talossa. Haatainen häkeltyy. Talosta on löytynyt palanut ruumis, ensiarviona on tuhopoltto.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Poliisi_Tutkinta.gif)

Essi soittaa Damianokselle, kun tämä on vielä matkalla karkkilaatikolle ja varoittaa, että palovainajasta ei saa löytyä ampumahaavaa tai luotia. Puhelun jälkeen Essin puhelin soi; soittaja on hänen Tukesin esimiehensä, joka kysyy, mitä Essi ylipäänsä puuhaa Kajaanissa. Essi kertoo selvittävänsä Talvivaaraan kytköksissä olevaa uutta tapausta ja perustelee tyynesti. Esimies on lähinnä hämmentynyt ja pyytää raportin samana iltana. Essi kieltää tarvitsevansa lisätukea ainakaan vielä. Esimies varoittaa sooloilemasta liikaa. Essi alkaa säveltää raporttia kasaan saman tien.

Karkkilaatikolla Antero ja Timo kantavat tavaroita ambulanssista bunkkeriin. Damianos näyttää ottaneen mukaansa erilaista puolustusvoimien suojelu välineistöä tukku mittakaavassa. Rakennukseen ei tule sähköä, joten asennetaan varasulake. Titta ja Damianos rakentavat Holopaisen ympärille kontaminaatiotelttaa, kun mies on ensin saatu tiputukseen kuivumistilan korjaamiseksi. Titta selventää tilanteen Damianokselle.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/suojapuku.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/nayte.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/tippa_pullo_2.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/teltta_2.gif)

Mari lähtee Haatajan mukana palopaikalle. Virkapukuiset ovat sulkeneet kadun, tiellä on kierto-opasteita ja paloautot vielä paikalla. Aluetta raivataan paraikaa. Palo on tehnyt perusteellista tuhoa ja myös naapuriasunnot ovat kärsineet pahoin; hyvä juttu todisteiden katoamisen kannalta. Palopäällikkö kieltää ketään menemästä pariin tuntiin sisään. Muovimattoa on kuorittu rullalle palon etenemisen tutkimisen takia. Palavia nesteitä on selvästi ollut paljon mukana. Ulos on kannettu mustaksi hiiltynyt, karstainen ruumis. Sitä katsova Mari näyttäisi hieman tärisevän. Vierestä katsovat paikallispoliisit juttelevat keskenään ja ehdotellaan, olisiko Roope Jaakkolan moottoripyöräharrastuksessa yhdyssidettä esim. bikerien osallisuuteen. Tai raskasmetallit = itämafia? Haataja näyttää epäilevältä ja mulkoilee alaisiaan. Mari syventää jo aiemmin petaamaansa mustasukkaisuusteemaa. Haataja mainitsee, että Jaakkola ja vaimonsa olivat yrittäneet lasta jo pitkään. Haatajan mukaan Jaakkola oli kaikin puolin kunnollinen poliisi, ei huume-, alkoholi- tai steroidiongelmaa. Mari tarjoutuu auttamaan tapauksen tutkinnassa, todistajien kuulemisessa ym. Paikalta lähdettyään hän soittaa Essille, jotta he koordinoisivat tarinansa. Essi haluaisi lopettaa puhelun ja kihertää hermostuneesti. Puhelun lopetettuaan Essi löytää aseensa osiin purettuna huovan alta.

Timo jätetään karkkilaatikolle vahtimaan Holopaista toistaiseksi. Damianos lähtee analysoimaan potilaasta ottamiaan näytteitä. Holopainen on onneksi ehtinyt ilmoittaa työpaikalle olevansa sairas, ja asuu yksin, joten kukaan ei luultavasti pariin päivään kaipaa häntä. Ennen takaisin lähtöä sekä auto että siinä olleet ihmiset kuurataan Damianoksen tuomalla tiukalla desinfiointiliuoksella. Perillä hotellissa Antero ja Titta kuoriutuvat vaatteistaan ja sullovat ne Tukesin biohazard-tynnyriin. Kumpikin painuu kuumaan suihkuun. Sitten kokoonnutaan Anteron huoneessa. Essi ja Mari saavat tehtäväkseen kirjoittaa itsenäisesti kuvaukset Jaakkolan talon tapahtumista sen poissulkemiseksi, että itiöt olisivat hallusinogeenisia ja dramaattiset tapahtumat (ml. hirviövauva) pelkkää houretta. Raportit kuitenkin pitävät yhtä, eli kumpikin oli nähnyt samat asiat. Lisäksi he koordinoivat tarinansa myöhempää poliisikuulustelua varten. Antero lähtee hävittämään Essin osiin purettua asetta läheiseen järveen ja murehtii samalla Holopaisen läpikotaisin saastunutta asuntoa ja infektion mahdollisuutta.

Damianos kertoo tekstiviestillä Tittalle, että Holopaisen verestä löytyi paljon raskasmetalleja (kadmiumia, sinkkiä, arseenia, lyijyä eli osin samoja kuin Jaakkolasta). Titta vakuuttaa Essille, että hän pärjää hyvin, mutta että tehtävän jälkeen on luvassa perusteellinen debrieffaus ja counseling (koska Essi näyttää tällä hetkellä olevan tukevassa dissosiaatiossa; tehtävän kesken purkua ei kannata yrittää, ettei hauras psyykkinen tasapaino romahda). Essi arvelee, että jokin osa itiöorganismin elinkaaresta tapahtuu ihmiselimistössä ja aineenvaihduntaprosessi tuottaa sivutuotteena havaitut raskasmetallijäänteet.

Iltapäivä


Antero soittaa jo lähdettyään, että Tittan aiemmin Holopaisesta ottamat näytteet ovat farmariautossa ja hän tuo ne nyt hotellille, jotta Essi voi tutkia niitä. Antero käy autolla tutkimassa tienristeyksen, jossa valvontakamera-aineiston mukaan mahdollinen alkuperäinen tartunnanaiheuttaja oksensi Jaakkolan päälle.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/passat_partio_2.gif)

Mari saa tiedon että tutkinta palopaikalla voi alkaa ja palaa palopaikalle pyrkimyksenään löytää ja kerätä talteen Essin aseen luoti, joka löytyykin seinäpalkista. Mari kerää lattialta myös hylsyn. Olohuoneesta kuuluu huuto: "Täällä on paljon hylsyjä". Mitähän nyt? Mari päätä pyrkii sekoittamaan flashback aiemmasta ampumatilanteesta. Lopulta olohuoneesta löytyy 25 kpl hylsyjä. Eteisessä on kahtia hajonnut peili.
Haatainen järjestää Marille vuokra auton (Ford Fiesta) ettei tämän tarvitsisi aina ottaa kyytiä järjestyspartiolta.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Arson_tutkinta_2.gif)

Sillä välin Essi selvittää itiöiden suosimia elinolosuhteita (kosteus, valo, happi jne). Niihin ei vaikuta ainakaan happo tehoavan odotetulla tavalla. Titta saa Damianokselta viestin, että Holopaiselle on aloitettu kelaatiohoito, jonka toivotaan auttavan metallimyrkytykseen. Myöhemmin Damianos ilmoittaa hieman ärtyneenä, että hänelle on saapunut virka-apupyyntö ruumiinavauksesta, koska Holopainen on nyt estynyt. Kun hän näin ollen panee nimensä virallisiin papereihin, tapauksen on parasta olla aiheuttamatta hänelle ongelmia.

Antero ajaa Sotkamon tietä etsien mitä tahansa merkkejä, tien sivuun ajettua autoa tms. Mitään ei näy. Etsiminen on turruttavaa, mutta hän jatkaa sitä pimeän tuloon asti, jolloin jättää auton ja jatkaa vielä hetken aikaa jalan. Anterolle tulee mieleen, että mikäli mysteerinen mies olisi liikkunut metsissä hänen vaatteensa olisivat olleet videossa rähjäisemmässä kunnossa.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Toimitus.gif)

Mari muistaa Kähkösen maininnan kahdenkymmen vuoden takaisista tapahtumista ja päätyy vierailemaan Kainuun Sanomien arkistossa. Loppu raportin päivämäärää apuna käyttäen löytyy artikkeli. (ks. ohessa) Mari kyselee 1997 sattuneesta tapauksesta kirjastovirkailijalta. Silloinkin epäiltiin tuhopolttoa, mutta ketään ei pidätetty, ja ajan oloon asia unohtui. Hannusrantaa pidetään nykyään vähän kuin kirottuna paikkana. Mari etsii lisäksi tietoa Laura Granlundista, palosta 12-vuotiaana pelastuneesta tytöstä, mutta hän on jo aikaa sitten muuttanut pois paikkakunnalta sukulaisten hoteisiin. Google Mapsin mukaan kartanolla ei ole enää toimintaa.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/KainuunSanomat.gif)


Essi saa raportin Tukesin pomolle tehtyä. Titta laatii päiväraportin Kähköselle (5 tiivistä bullet pointia). Antero ajaa yöksi karkkilaatikolle vapauttamaan Timon Holopaisen vahtimisesta. Vetäydytään yöpuulle. Titta nukkuu huonosti ja näkee ruumista irtautumisunia, joissa pohjolan synkkä tähtitaivas tuijottaa häntä ja hän tuntee olevansa tarkkailun alla. Antero saa karkkilaatikolle Pizza-Kebab järjestelmän kautta tilaamansa asekuljetuksen keskellä yötä (vaimennettu 9 mm käsiase ja rynnäkkökivääri). Damianos käy lääkitsemässä Holopaista ja ottaa Anterosta tämän pyynnöstä verikokeen infektion poissulkemiseksi.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Nikkeli_levossa_2.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/varusteet_2.png)


<-- VihreaKuula01 - VihreaKuula03 -->CategoryPelit
There are no comments on this page.
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki