Revision [588]

This is an old revision of VihreaKuula08 made by AdminDare on 2019-10-12 19:53:55.

 

Vihreä kuula 08: Operaatio Hiekkalaatikko, osa 2


<-- Vihreä Kuula 07 - Vihreä Kuula 09 -->


Perjantai 10.8. 2018:, keskipäivä

Stafford saa kiintolevyn auki, ja on löytänyt vieraskielisiä dokumentteja. Murray tunnistaa, että kyseessä on fennoskandikieli; niinpä Louhela kutsutaan tulkitsemaan sitä. Kyseessä on Ellilän haastattelumuistiinpanoja. Lähikylissä kyselyä Kali-Khatista, "kukaan ei myöntänyt tietävänsä mitään". Mukana myös sähköhäiriöiden esiintymishavaintoja.

Koirapartio (mukana Yli-Kojo, Jordan) tekee etsintäkuviota keskipäivän helteessä. Koira on saanut ainakin jonkinlaisen jäljen. Ohi tuhotun vanhan T-62:n, alas sillalle, jonka takana on rinteessä kyä. Kylän liepeillä nuoret pojat pelaavat jalkapalloa. Jordan tervehtii poikia pashtuksi, mutta juttelemaan ei jäädä. Pojast näyttävät ystävällismielisiltä. Radiolla lähetetään sijainti-ilmoitus tukikohtaan. Jordan kutsuu kevyen autoryhmän tankille päivystämään.

Stafford koettaa löytää radiohäiriöistä jotain kuviota, mutta dataa ei ole riittävästi. Louhela yrittää tehdä saamansa tekstin perusteella arviota Ellilän mielentilasta, mutta korkeintaan teksti on muuttunyt pelkistetymmäksi. Louhela juo kahvia tukikohdan lääkärin kanssa ja haastattelee tätä hieman.

Kylän jälkeen koirapartio jatkaa ylös kukkuloille. Kulku täällä yöllä ilman valoa olisi hankalaa epätasaisen maaston vuoksi. Missään ei näy ristin sielua - yksittäinen vuohipaimen oli liikkeellä puoli kilometriä kylän jälkeen, muita ei. Suunta on itään, kohti Pakistanin rajaa, ja kulku on ollut määrätietoista. Auto kulkee edelleen selustassa.

Stafford katselee sateliittikuvia alueelta, ja löytää viimeaikaisista kuvista kylän -- joka kuitenkaan ei näytä olleen kuvissa viikkoa aiemmin. Tieto välitetään Jordanille. Kylä on ?Varita?-vuorella, josta Ellilä oli ollut kiinnostunut. Jordan käskee otettavaksi toisen ajoneuvon ja tulemaan paikalle. Matkaan lähtevät Louhela (kuski), Bryant, Murray ja Stafford (tornin konekivääri). Bryant ei ota aivan nurisematta sitä, että Louhela valtaa kuskin paikan. Reitti on kuitenkin selkeä ja raskas ajoneuvo sopii maastoon hyvin. Pienempi ajoneuvo liittyy saattueeseen.

Nopeasti koirapartio saavutetaan. Jordan ja Yli-Kojo nousevat kyytiin. Jordan kysyy uudelleen selontekoa, ja Stafford sanoo että ainakin tällä hetkellä sateliiteissa näkyy kylä. Kylälle ei johda mitään tunnettua tietä, eikä Bryant muista ajaneensa Ellilää koskaan noille seuduille. Kuitenkin arvellaan, että tämä kylä on se, jonne Ellilä on pyrkinyt, joten Jordan toteaa että sinne on jatkettava.

Taisteluun


Tie päätyy kapeahkoon solaan, ja Jordanilla on paha fiilis tästä. Hän kehottaa tarkkailemaan etumaastoa, ja Stafford havaitsee oikeassa eturinteessä kepin - mahdollisesti IED:n paikan. Toisesta ajoneuvosta lähetetään jalkapartio tutkimaan mahdollista väijytystä. Kersantti Harding ja neljä sotilasta etenee maastossa. Taaempi ajoneuvo komennetaan vähän eteenpäin. Sitten rinteeltä avataan heitä kohti tuli.

Tilanne muuttuu hetkessä kaoottiseksi. Stafford sekoilee konekiväärin kanssa samalla kun Hardingin ryhmä vastaa tuleen. Yli-Kojo ryntää ulos autosta ja maastoutuu. Molempien autojen katolta konekiväärit ampuvat suojatulta, mutteivät osu ennenkuin Yli-Kojolta tulee suuntimaa. Louhela ja Murray pysyvät autossa. Murraylla on vain pistooli, jolla ei taisteluun liitytä.

Tarkka-ampujan luoti osuu Staffordin viereiseen panssariin. Staffordille tämä on ensimmäinen taistelukosketus koskaan, mutta hän pysyy rauhallisena. Yli-Kojo johtaa koirapartiota ylös rinnettä. Vasemmalta rinteeltä näkyy savupöllähdys ja sitten toiseen ajoneuvoon osuu raketti. Hirveän paukauksen jälkeen kuljettaja ja ampuja poistuvat ajoneuvosta. Radiossa on silkkaa sekasortoa. Jordan käskee Hardingin ryhmää turvautumaan kranaatteihin, ja vastaukseksi tulee, että Banner koettaa tätä.

Jordan komentaa autoa taaaksepäin. Hieman peruutusta, Jordan ilmoittaa, että kohta noustaan rinnettä pitkin ylöspäin. Bryant on epäuskoisen näköinen. Murraylla pasmat ovat sekaisin. Peruuttaessa Staffordin panssariin osuu toinen tarkka-ampujan luoti. Rinteellä Yli-Kojo on päässyt lähelle kivikkoa, jonka takana vihollinen luultavasti piileksii. Hän huomaa vihollisen, ja yrittää tähdättyä laukausta, mutta ase on jumissa. Jordan käskyttää selviytymismoodissa olevan Hardingin rauhalliseksi, ja määrää kranaatteja vihollista kohti nyt.

Staffordin konekiväärin ammukset loppuvat, Bryant tuo uudet ammukset, kivääri ladataan.

Jordan ja Bryant ilmoittavat lähtevänsä vasemmalle kohti rakettipesäkettä. Bryant ei näytä tästä onnelliselta. Savukranaatin turvin molemmat poistuvat ajoneuvosta pölyyn. Ensimmäisestä suoja-asemasta he eivät näe vihollisia.

Stafford on saanut ladattua, ja ampuu kukkulan lakea. Yli-Kojo ja koirapartio ampuvat vihollisia, mutta eivät voi edetä pidemmälle konekivääritulen vuoksi.

Vasemmalla Jordan nousee vihollisen tuliasemaan, josta löytyy Bryantin surmaama vihollisen taistelija. Muita ei näy, joten Jordan paiskaa kranaatin lähikivien taakse. Hän uskoo osuneensa, ja Bryant komennetaan eteenpäin. Bryant ei ole kaikkein rauhallisin, ja ampuu lippaansa tyhjäksi kivikkoon ja sitten suojautuu. Jordan raportoi, että sinkoryhmä on eliminoitu. Yli-Kojo kuulee vielä tulitusta, mutta enimmäkseen NATO-aseilta kuulostavia ääniä. Hän ilmoittaa, että vihollisen konekivääri on vaiennettu.

Jordan kiikaroi oikeaa puolta, mutta näkee vain vainajan. "Tuli seis", hän komentaa. Muutamien sekuntien jälkeen ampuminen päättyy.

Jälkiseuraukset


Hardingilla on yksi haavoittunut. Hänen ryhmänsä vetäytyy ajoneuvoille. Louhela hoitaa vammoja: yksi eturyhmästä on saanut osuman käsivarteen ja on shokissa, toisen ajoneuvon kuljettaja on saanut ruhjeita kasvoihinsa. Murraylle kokemus on ollut niinikään ensimmäinen ja hän on melko järkyttynyt kokemastaan. Rinteiltä löytyy 4 vihollisen vainajaa sekä joitakin aseita.

Aseiden kuviointi on hyvin epätavallista. Vaikka taktiikka oli normaalia talebania, korut ja koristeet ovat näille erittäin epätyypillisiä. Jordan määrää ryhmän vetäytymään huolimatta Louhelan (ja jossain määrin Murraynkin) vastustuksesta. Ammuttukin auto liikkuu vielä, joten sekin vetäytyy. Tiessä olevaa miinoitetta ei pureta.

Paluu tukikohtaan tapahtuu juuri ennen auringonlaskua. Jordan pitää loppuselonteon ryhmälle. Jälkireaktio on kullekin omanlaisensa: Jordan on paatunut, Murray haaveilee kaljasta, Yli-Kojo ja Louhela ovat professionaaleja, Stafford on hieman jälkitärinöissä. Louhela tarjoaa ensin psykologista tukea, sitten Jordan tiedustelee vieläkö suomalaiset aikovat jatkaa tehtäväänsä. Aikovat kyllä.

Lisäinformaatioksi tarvitaan tuoreempaa satelliittikuvaa alueelta; sitä tilataan. Vihollisilta saatujen aseiden todetaan olevan vanhoja ja hyväkuntoisia.

Seuraavaksi lähestymistavaksi pohditaan ilmakyytiä, koska tietä pitkin ajaminen ei ole enää optio. Staffordin kysyessä Jordan sanoo kylän olevan oletettavasti siviilikohde ainakin mitä kontaktisääntöihin tulee. Kylä sijaitsee rajavyöhykkeellä - on mahdotonta sanoa, onko se Afganistanin vai Pakistanin puolella. Operaatio sinne on parempi tehdä vähällä huomiolla.


<-- Vihreä Kuula 07 - Vihreä Kuula 09 -->
There are 2 comments on this page. [Show comments]
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki