Revision [543]

This is an old revision of VihreaKuula07 made by Heikki on 2019-08-19 20:22:24.

 

Vihreä kuula 07: Operaatio Hiekkalaatikko


<-- Vihreä Kuula 06

Torstai 9.8. 2018:

Antero, Titta ovat saaneet keskiviikkona puhelun järjestöltä valmiuspuhelun, heidät Kutsutaan seuraavaksi päiväksi motelliin Porintien varteen, mukaan passi ja rokotekortti. Purkua odottavassa ,motellissa Kähkönen ilmoittaa, että molempien tuntema Timo Ellilä on kadonnut Afganistanissa, keskeltä amerikkalaisten sotilastukikohtaa. Koska Anterolla ja Titalla on kv-toimintakokemusta ja he tuntevat Ellilän, he lähtevät kahdestaan tutkimaan asiaa. Heille luvataan paikallinen tukiryhmä, ja heitä ohjataan matkaan ISAF:n täydennyslennolla. Tarvikkeet ja paperityö hoidetaan.
Ellillä on tekee tutkimuksia omaan lukuunsa ja yleensä YK:n sotilastarkkailijan peitteellä, näin on ollut Afganistanissakin, Ryhmän peite on maamiehensä sijaintia selvittävä YK:n "tutkintaryhmä", koska Ellilä katosi Yhdysvaltain sotilastukikohdasta on Amerikkalaisella tukiryhmälläkin luonteva "virallinen" syy olla mukana.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/pori_2.gif)

Samaan aikaan Kabulissa, Afganistanissa CIA:n kieli ja kulttuurikonsultti Murray, erikoisjoukkojen majuri Jordan sekä armeijan tietotekniikkaylikersantti Stafford saavat CIA:n tiedustelu-upseeri Roblesilta komennuksen avustaa Suomesta tulevia liittolaisorganisaation agentteja paikantamaan sotilastukikohta FOB Turnerissa kadonneen Timo Ellilän. Ellilä on jonkinlainen elävä kenttätyön legenda, joten hänen katoamisensa kiinnostaa Delta Greeniä. Stafford kantaa huolta siitä, että tähän saattaa liittyä jotakin epätavallista.

Koneessa suomalaiset näkevät tuttuja kasvoja. Välilasku Kööpenhaminassa, tanskalaisia nousee koneeseen. Istambulissa vaihdetaan konetta. Viimeisellä lennon osuudella tulee tiedotus, että Taliban on Afganistanissa aloittanut Ghazanin maakunnassa suuren offensiivin, jonka johdosta koko maassa on nostettu valmiustilaa. Sama tieto tavoittaa myös amerikkalaiset, Jordan varmistaa puhelimitse kompaninjansa kakkos-komentajalta että tällä on tilanne hanskassa, Amerikkalaiset arvioivat että aamuruuhkasta on todennäköisesti tulossa normaaliakin massiivisempi valmiustilan mukanaan tuoman ylimääräisten tarkastuspisteiden johdosta ja siirtyvät lentokentän viereiseen hotelliin yön aikana.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/kabul.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/lentokentta.gif)
Perjantai 10.8. 2018:
Suomalaisten lento laskeutuu pian seitsemän jälkeen. Päivästä on tulossa hyvin kuuma. Kentällä on säpinää, tavaraa puretaan ja lastataan, rahtiterminaalien puolella rullaa isoja kuljetuskoneita, kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien hävittäjäpommittajaa nousee taivaalle repivän jylinän säestyksellä, Jordan ottaa suomalaiset vastaan ruuhkaisessa terminaalissa, näiden saatua varusteensa luutnantti Möttöseltä. Esittelyjen jälkeen siirrytään Jordanille luvattuun ilmakuljetukseen, Osprey-koneeseen, jolla on 45 minuutin lento etelään, FOB Turneriin melko lähelle Pakistanin rajaa. Stafford pitää amerikkalaisittain keskustelua yllä, suomalaiset ovat suomalaisesti hiljaa.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/kartta_maa.gif)

Ospreyn lentokorkeus laskee ja kone alkaa kallistella. Rahtimestarin valmiiksi avaamasta takarampista näkyy välillä kiusallisen lähellä käyvä kuiva, pölyinen kukkulamaisema joka pakenee alta yli kolmensadan kilometrin tuntinopeudella. Tilanneraportin mukaan täällä on rauhallista, mutta kapteeni tekee silti taktisen laskeutumisen. Suomalaisilla on varustesäätöä, pysähdys on hitaampi kuin ehkä toivottaisiin.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/ohjaamo.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/control.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/V22_Luukku.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/lasku.gif)

Ospreyn kohotessa taivaalle parasta mahdollista vauhtia, ryhmä etenee pölypilven läpi linnoituksen laskeutumiskentältä sisemmän vallituksen sisään. Tukikohdan komentaja Kapteeni Byers ottaa ryhmän vastaan. Paikka näyttää olevan vähitellen tyhjenemässä, vahvuus on ollut aikoinaan tuhat, kenties vähän ylikin, nyt tukikohtaa miehittää vajaat kaksisataa henkeä. Ryhmä ottaa kapteenin kehotuksesta brieffin aamiaisella kanttiinissa. Tavataan kapteenin esikunta – ylil. Castro ja lt. Jacobsen. Kaikki kolme ovat vähän kireitä ja turhautuneita.

Murray pyytää faktat tapahtuneesta. Byers kertoo, että 8.8. aamun vahvuuslaskennassa tarkkailija Timo Ellilä todettiin puuttuvaksi. Ei löytynyt tukikohdan alueelta, Kapteeni määräsi aloitettavaksi maaston haravoinnin lennokilla, yhteys lennokkiin katosi 20 minuutin jälkeen, eikä sen automaattinen palauttamisjärjestelmä toiminut (alueella on ollut sähkömagneettisia häiriöitä). Kameratiedustelussa ei näkynyt jälkeä Ellilästä. Naapuritukikohdasta on luvattu lainaksi Koirapartio täksi päiväksi, ei ole vielä saapunut, voimassa oleva kohotettu valmiustila saattaa viivästyttää sen tuloa. Tukikohdan valvontakameroiden tallenteista 23:58 Ellilä näkyi kamerassa konttinsa ulkopuolella, kävelemässä poispäin kontista – sitten kamerassa on häiriötä reilun minuutin ajan. Liikkeellä on kaksi etsintäpartiota – ANA ja Yhdysvaltain armeija. Läheisessä kylässä ei ole näkynyt.

Alueen Taleban on ollut varsin rauhallinen; lähinnä satunnaisesti teidensolmukohtiin ja liikenteen kapeikkoihin asetettuja miinoja on havaittu. Taleban teki toukokuun lopussa hyökkäyksen, jossa havaittiin vihollisen käyttävän tarkkailulennokkia kranaatinheitin tulenjohtamiseen, tukikohdan ELSO kersantti sai tiputettua lennokin häirintälähettimellä. Pari päivää myöhemmin uusitussa Kranaattikeskityksessä ANA:n haupitsit onnistuivat tuhoamaan vihollisen kranaatinheitinryhmän kiivaalla vastatykistötulella.

Ellilän kontti on koskematon. Hänellä itsellään olisi henkilökohtainen varustus ja reppu. Ellilän toimet täällä olivat aika yksityisiä; hän käytti joskus kuljettajaa ja kävi paikallisessa kylässä, muttei muuten tarvinnut tukikohdan palveluita. Stafford kysyy sähkömagneettisen häiriön laajuudesta – tästä saa kuulemma lisätietoa viestiliikennekersantti Zuckerilta. Nimi on tuttu: Stafford on palvellut samassa yksikössä.
 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/ViestiSpecialisti.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/kontti.gif)


Yön aikana miehitys muureilla oli “täysin normaali”, mikä tarkoittanee aukkoisaa. Päivystyslistat pyydetään. Zucker ilmestyy paikalle, ja ilme kertoo selvästi, ettei hän ole innostunut Staffordin näkemisestä. Stafford lähtee jututtamaan häntä sähkömagneettisista asioista, Jordan ja Yli-Kojo lähtevät tutkimaan Ellilän konttia. Murray ja Louhela jäävät haastattelemaan yöllä päivystäneitä sotilaita.Ellilän kontti on kliininen, spartalainen ja tuoksuu puhdistusaineelta. Punkassa ei ole nukuttu, metallisessa roska-astiassa on osin palanut muistikirja. Haastattelussa on kuljettaja, Bryant, sekä medikki Booker. Näitä puhutetaan erikseen toisistaan. Bryantia yritetään saada puhumaan, selvästi haluaisi sanoa jotain mutta epäröi, pari kertaa kauempana kahvia juomassa olevan Bookerin suunasta kuuluva voimakas kupin kilaus, saa nuoren miehen keskeyttämään lauseensa ja jatkamaan muusta aiheesta.

 (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Bryant.gif)  (image: http://kuula.karmavector.org/images/Kuvitus/Booker.gif)

Zucker on Staffordille vähän käärmeissään, mutta Stafford väittää – ei täysin totuudenmukaisesti – olevansa tällä hetkellä hirveän pallinmurskaajamajuri Jordanin gofer ja elämänsä olevan aika skeidaa. Tämä hieman lepyttää Zuckeria. Tämän jälkeen kaksikko käy läpi radioliikenteen häiriöitä, ajallisesti ja paikallisesti. Zucker on taannoin onnistunut nauhoittamaan erään häiriö anomalian: partion rutiinipaikannus viestiyhteyden takaa alkaa kuulua jotain muuta ääntä, joka jyrää vakioraportin. Se kuulostaa voimistuvalta laululta, ja on pirun creepyä. Ohut vitsailu “hajjien euroviisutreeneistä” ei kauheasti auta asiaa. Zucker ja Stafford alkavat käydä läpi häirintäaineistoa meteorologisen ja avaruussääaineiston rinnalla.

Kontissa Yli-Kojo murtaa punkan alla olleen varastoarkun lukon. Sisältä löytyy läppäri josta on ammuttu läpi, pieni vuori pääosin tyhjiä suuvesipulloja (sisältö paljastuu elintarvikevärillä suuvedeksi naamioitua vodkaksi),9 millin hylsyjä (määrä täsmää läppärin iskemiin) sekä ylioppilaskuva nuoresta miehestä, ehkä Ellilän poika? Lattiasta tulee voimakas puhdistusaineen tuoksu. Yli-Kojo tarkistaa listan ja lattian väliä, ja on näkevinään tahroja listassa.

Louhela juttelee Bookerin kanssa, ja saa selville, että Ellilä oli tämän mielestä varsin jees mutta hyvin salaileva. Booker sanoo Ellilän olleen kiinnostunut paikasta nimeltä Kali-Khati. Murraylle tämä nimi on tuttu; se on parissa paikassa Afganistania kummituslegenda jolla pelotellaan lapsia. Nimi tarkoittaa suunnilleen Varjojen laaksoa. (Tähän liittyy vanha brittiupseeri, eversti Arthur Blythe-Merriweather, joka oli palvellut täällä joskus 1800-luvulla ennenkuin päätti päivänsä mielisairaalassa.) Booker kertoo myös Ellilän joskus jakaneen vodkaa kavereilleen täällä, ja viinapäissään olleen melankolinen ja jotain kaipaava. “Jumalia on paljon, joka puolella”, hän kertoo Ellilän sanoneen, ja tämän haluavan todistaa niiden läsnäolon. Kuitenkin olisi ollut pähkähullua kenenkään lähteä yksin maastoon seikkailemaan. Booker on hyvin huolissaan siitä, että joku kuulee viinankäytöstä.

Jordan ja Yli-Kojo juttelevat katoamisyön vartiomiehistön sekä tulkin kanssa. Kuusi haastateltavaa plus tulkki otetaan haastateltavaksi. Jordan haastattelee heitä tiukan sävyisesti, ja vertaa tarinoita päivystyslistaan. Tulkki tulkkaa afganistanilaisten vastaukset. Jordan ilmoittaa, että joku on poistunut ja tämän pitäisi olla mahdotonta. Paikkaa lähdetään kiertämään ja etsimään mahdollista poistumiskohtaa, ellei joku osaa kertoa jotain selitystä. Eräs miehistä sanoo, että hän itse yrittäisi poistua kaatopaikan kautta. Jordan toteaa ajatuksen olleen tervetullut, ja sanoo kuulevansa mielellään lisää. Hänelle ehdotetaan myös vanhaa viemäriventtiiliä. Kun lisää ehdotuksia ei tule, ehdotuksia tekemättömiä pelotetaan ulkopuolen tarkistamisella. Puolentoista minuutin sähköhäiriön aikana pääsee ainakin viemäriventtiilille asti. Jordan päästää sotilaat pois, ja pyytää huoltoa tarkistamaan viemärin. Yli-Kojo menee paikalle myös.

Huoltokersantti Moore näyttää Yli-Kojolle viemäriluukun. Tämä on vanha ja nykyään käytöstä poistettu tunneli muurin alitse. Luukku on lukitsematon – ei pitäisi olla. Vanha viemäri tuoksuu, muttei ylettömän pahasti. Yli-Kojo löytää viemäristä selviä kulkemisen jälkiä: suomalainen maihinnoususaapas on kulkenut täällä. Tukikohdan sotilaat alkavat tukkia viemäriputkea.

Lounastapaaminen upseerikanttiinassa: Jordan, Murray, Louhela, Yli-Kojo, Stafford. Todetaan, että kaikki paikallaolijat ovat vihreitä, “osaavat tarvittaessa ratkaista ongelmaa vähän laatikon ulkopuolella”. Sähkömagneettinen häiriö juuri samalla hetkellä kun Ellilä hyppää viemäriin on tuskin sattumaa.

Koirapartio on tulossa jo tänään. Valtaosa on lähtemässä sen mukaan. Stafford katsoo kannettavan kuoren alle. Sen kiintolevystä ei ole luoti mennyt läpi; saattaa olla avattavissa jos kryptauksesta pääsee läpi. Stafford aikoo jäädä tukikohtaan avaamaan levyä. Hän myös mainitsee, että radioihin täällä ei voi luottaa eikä voi tietää tuleeko sieltä asiallista viestintää vaiko hajjien euroviisutreeniä. Jordan pyytää tarkennusta tähän, joten Stafford soittaa aiemmin kuulemansa creepyn radiopätkän. Sen luonnottomuus menee ihon alle erityisesti Yli-Kojolle ja Jordanille. Stafford ottaa valmiuden nauhoittaa (analogisilla laitteilla) radioviestintää kanavilta saatuaan ok:n Murraylta.

Muu ryhmä lähtee lounaan jälkeen koirapartion kanssa viemärin kautta seuraamaan Ellilän jälkeä. Antero poimii pari fosforikranaattia mukaan. Taustatueksi jää odottamaan autopartio, johon tarvittaessa otetaan yhteys värillisellä savulla.<-- Vihreä Kuula 06


CategoryPelit
There are no comments on this page.
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki